Thursday, 1 November 2012

SUBHANALLAH...BESAR PAHALA MENGAMALKANNYA....

Khasiat Ayat Kursi :

☑ Baca pada saat keluar rumah,
70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.

...
☑ Baca saat masuk rumah,
Kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu.

☑ Baca setelah berwudhu,
Derajatmu akan dinaikkan 70 tingkat.

☑ Baca pada saat tidur,
Malaikat akan menjagamu sepanjang malam.

☑ Baca setelah sholat,
Maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.

Sampaikanlah kepada orang lain,
maka ini akan menjadi Shadaqah Jariyah pada setiap orang yang Anda kirimkan pesan ini. Dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat...

☑ Kenapa kita tidur kalau Allah memanggil?
Tapi sanggup tahan mengantuk saat menonton film selama 3 jam?

☑ Kenapa kita bosan saat baca Al-Qur'an?
Melainkan kita lebih rela membaca timeline twitter, wall facebook, novel atau buku lain?

☑ Kenapa kita senang sekali mengabaikan pesan dari Allah?
Tapi kita sanggup memforward pesan yang aneh-aneh?

☑ Kenapa masjid semakin kecil?
Tapi bar dan club, semakin besar?

☑ Kenapa kita lebih sangat senang menyembah artis?
Tapi sangat susah untuk menemui Allah?

Pikirkan itu

☑ Apakah Anda akan memforward pesan ini?

☑ Apakah Anda akan mengabaikan pesan ini karena takut ditertawakan orang lain?

Allah Berkata: "Jika kamu menyangkal Aku di depan teman-temanmu. Aku akan menyangkal kamu pada saat hari penghakiman."

Ada 2 pilihan untuk Anda:

1. Biarkan di dalam BBM, catatan atau pikiran Anda tanpa bermanfaat untuk orang lain.

2. Anda sebarkan pada semua kenalan anda.
Rasulullah SAW bersabda,

"Barangsiapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.

SUBHANALLAH...

Monday, 22 October 2012

CoKLaT LaVa KeK


Meh aku share satu resepi mudah.. bahan2 pun mudah di dapati.. senang nak buat dan senang gak nak hafal.. hehehe.. boleh di hidang utk tetamu time minum2 petang... lg2 time musim hujan ni.. ecehhh... hehhe..

Bahan2 yg di perlukan :

Bekas muffin @ pun kalau korang ada bekas ramekin lg terbaik.. adunan ni cukup utk 3-4 bekas saje..


5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)

1 sudu besar serbuk koko


3 sudu besar tepung gandum


3 sudu besar gula pasir halus.. gula kastor pun boleh..

2 biji telor ayam ( di ambik kuning dan putih telor ) + 1 biji kuning telor saje.. kalau boleh guna telor ayam size A (besar)


3.5 oz @ secawan kecik dark coklat.. aku guna brand Beryl's yg aku beli kat kedai bakery..


1 sudu teh esen vanilla/ 1 penutup esen vanilla dan jugak secubit garam


Cara membuatnya :

1. Masukkan gula kedalam kuning telor.. pukul sampai gula tu hancur.. boleh guna mixer @ whisker aje..


Hasilnya selepas di pukul.. sib baik tak masuk icu telor ni selepas di pukul.. kekekke


2. campurkan dark coklat dgn unsalted butter td dlm satu mangkuk kecik, pastu masukkan dlm mikrowave..

Sila cairkan kedua2 mereka.. bg yg takde mikrowave boleh guna kaedah double boiler saje.. paham kannn..


Hasilnya selepas di cairkan.. kacau2 guna sudu kot2 la ada belen coklat yg lom cair lg..


3. Campurkan coklat yg di cairkan td ke dalam adunan telor.. kacau dgn menggunakan whisker / spatula.. senduk pun boleh.. suka hati korang lee..


4. bila dah sebati, masukkan esen vanilla pulak


5. kemudian masukkan secubit garam


6. pastu baru masukkan serbuk koko.. kalau boleh sila ayak dulu..


7. Selepas tu baru masukkan tepung gandum.. ayak jugak.. gaul sebati..


8. Hasilnya..


9. Masukkan adunan ke dalam acuan yg dah di griss dgn butter terlebih dahulu..


10. simpan sekejap dlm peti ais (refrigerator) selama 30 minit atau 5 minit kalau simpan dlm freezer..


11. Sebelum di bakar, sila panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. masukkan acuan kedalam loyang yg berisi air panas.. bila oven dah panas baru masukkan adunan..


12. Bakar selama 15-18 minit je.. jgn lebih..

Bila kek dah siap di bakar.. kuarkan dr loyang yg berisi air tersebut.. lekangkan acuan kek dgn menggunakan pisau di keliling kek tersebut sewaktu nak keluarkan kek dr acuan.. guna toothpick pun boleh..


13. Hias sesuka hati anda.. kena makan ketika kek masih panas/suam.. di makan bersama eskrem vanilla lg terbaikkk...

Saturday, 30 June 2012

ade yg skodeng?

Tiap2 hari aku diskodeng.... ohhhh ade yg x tau ke ape itu skodeng? SKODENG tu kira mengintai dari tirai kamar arr.... rupa2 nyer dh lame dia wt keje tu tanpa pengetahuanku....ye lah nama pown skodengkan... lain la klau tgk dpn2 mesti arr kita tau akan kehadirannya kn....

Benda nie baru kusedari petang semalam (22/6/2012) , sedang asyik menyiapkan kerja yang sentiasa membukit.... byk la konon...., aku perasan ade sesuatu sdg memandang ke arahku dengan jarak yg dekat skali....dalam hati tertanya2....siapa dia? nape dia skodeng aku? apa yg dia mahu? aku ade hutang ngan dia ke?.....isssssssssssssh lama la plak... Ape kes nie...angin gak la dibuat nye...

Lama kelamaan timbul perasaan ingin tahu yg mendalam sedalam dasar laut kot.....Aku nekad utk menoleh dan merenung ke arahnya...... dengan lafaz bismillahirahmanirrahim aku pown menoleh ke arah nye..... hatiku tiba2 merasa malu sendiri.... hihihi apa la nak jadi ngan aku nie.... aku tersenyum seorang diri.... akhirnya aku tahu juge gerangan yang menyekodeng ake.... ape korang pown nak tahu gk ke? x yah tau la.... malu lahhhhhhh.... haaaa nak tau gak ek... tapi janji jangan ketawa taw... 1 2 3.... tadaaaa

Tempat aku menyiapkan tugasanku seharian..
ni la rupa gerangan yg selalu dok sekodeng tu.....


Jangan marah sekadar bergurau bagi menghilangkan mengantuk shj.....



Thursday, 21 June 2012

sepetang bersama

Dalam diam tak diam , dokumen dalam pen drive ku belek..... Eh eh gambar lame laaa...nie bleh update kt blog nih.... apa lagi trus arr otak ligat berputar memikir ape yg nak ditulis utk dijadikan tatapan seme....

Sebelum tanggal 29 Oktober 2008....kira dalam bulan oktober jugak laa... Sally (officemate , anak majikanku selaku pengarah DMSB kini) memberitahuku bhw dia ada voucher free untuk minum petang di KK Club Taman Melawati , KL... Dia pown meminta cadanganku yang kadang2 bernas la gak... dalam perbincangan singkat tersebut kami putuskan utk membuat jamuan minum petang ala2 grand khas wat staf Dasuki Motors...

Sebelum memo ditampal , kami terpaksa berulang alik ke KK Club utk menetapkan menu , hari dan masa yg sesuai... Persiapan ala kadar diambil dan MEMO pown ditampal di tempat yg sepatutnya utk memberitahu seme staf agar dapat meluangkan masa utk jamuan santai tersebut....

Selesai sj waktu operasi , bengkel pown ditutup.... kami trus menuju destinasi yg dijanjikan.... tapi lain pula dengan aku... Aku trus balik ke rumah mengambil kesayanganku utk dibawa bersama ke jamuan tersebut kerana khuatir majlis tersebut akan mengambil masa yang panjang...kira tak nak susahkan mak abahku arr....kesiankan dh la seharian menjaga dan melayan kerenah kesayanganku.....so it's my time.....

Sesampai sj di sana aku trus duduk bersama-sama officemate yg lain ditempat yg telah disediakan...Kami menikmati hidangan petang yg x seberapa di tempat yg boleh laa dikatakan grand gk...klau nk g sendiri2 rs nyer x terpergi....

Hatiku rs puas sgt melihat kerenah dan telatah mereka... Bak kate ape yg dihidangkan seme mrk belasah... mana tak nye lepas mengerah seme tenaga , badan mula rasa penat...perut pown mula la nyanyi lagu keroncong.....kira masa yg aku set kan mmg sesuai sgt laa...kira berbaloi gk arr perngorbananku yg x seberapa nie....  Nie laa serba sikit gambar yg diambil sepanjang jamuan minum petang tu...eh tak la ptg sgt kira hampir senja gk arr....

bersama teman seofis.....bukan senang nk b'kumpul cm nie...

Ini laa kesayanganku....BEBE KUCUK....










                             

Wednesday, 30 May 2012

hujan rahmat

30 Mei 2012
Pagi yang sejuk dengan iringan hujan yang lebat dan angin yang bertiup agak kencang menjadikan hatiku sedikit gundah...... Aku paling takut dengan keadaan begini tambahan pula aku berada di dalam kereta bersama-sama mereka yang kusayangi menuju ke destinasi yang menjadi rutin tiap hariku.... keadaan jalan yang licin dan basah dengan pemandangan yang samar-samar menyukarkan lagi pemanduan suamiku.... Dalam hati aku berdoa agar Yang Esa permudahkan dan melancarkan perjalanan kami sekeluarga....alhamdulillah kami selamat tiba..... syukur pada Allah..

Sunday, 27 May 2012

saya budak baru belajar.....

26 Mei 2012
terciptanya sejarah buat diriku.....aku dah ade blog...huhuhu.... cian kan umur dh lanjut tp baru la nie nk blajar...doakan sy expert dlm m'godey2 selok-belok bikin blog ek....
thanx to Cocopinko n Uskic my sifu...