Tuesday, 25 August 2015

Biskut Famous Amos / Oatmeal Crunchy Cookies


Bahan A
250gm mentega
220gm gula pasir - tak letak
200gm gula perang
2 biji telur
1 tsp vanila

Bahan B 
250gm tepung red rose
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam halus 

Bahan C
200gm oatmeal
200gm chocolate chips
100gm chocolate masakan - dicincang kasar - tak letak
100gm almond nibs - dibakar
50gm walnuts - dibakar - guna badam

Cara-cara :
1.  Bahan A, pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu dan vanila.  Putar hingga bergaul rata.
2.  Ayak bahan B didalam mangkuk, kemudian satukan bersama bahan C, gaul hingga rata.  Kemudian gaulkan dengan bahan A hingga menjadi doh.
3.  Sudukan ke dalam loyang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.  Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga masak.

*** biskut agak manis, boleh kurangkan gula mengikut citarasa


No comments:

Post a Comment