Monday, 22 October 2012

CoKLaT LaVa KeK


Meh aku share satu resepi mudah.. bahan2 pun mudah di dapati.. senang nak buat dan senang gak nak hafal.. hehehe.. boleh di hidang utk tetamu time minum2 petang... lg2 time musim hujan ni.. ecehhh... hehhe..

Bahan2 yg di perlukan :

Bekas muffin @ pun kalau korang ada bekas ramekin lg terbaik.. adunan ni cukup utk 3-4 bekas saje..


5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)

1 sudu besar serbuk koko


3 sudu besar tepung gandum


3 sudu besar gula pasir halus.. gula kastor pun boleh..

2 biji telor ayam ( di ambik kuning dan putih telor ) + 1 biji kuning telor saje.. kalau boleh guna telor ayam size A (besar)


3.5 oz @ secawan kecik dark coklat.. aku guna brand Beryl's yg aku beli kat kedai bakery..


1 sudu teh esen vanilla/ 1 penutup esen vanilla dan jugak secubit garam


Cara membuatnya :

1. Masukkan gula kedalam kuning telor.. pukul sampai gula tu hancur.. boleh guna mixer @ whisker aje..


Hasilnya selepas di pukul.. sib baik tak masuk icu telor ni selepas di pukul.. kekekke


2. campurkan dark coklat dgn unsalted butter td dlm satu mangkuk kecik, pastu masukkan dlm mikrowave..

Sila cairkan kedua2 mereka.. bg yg takde mikrowave boleh guna kaedah double boiler saje.. paham kannn..


Hasilnya selepas di cairkan.. kacau2 guna sudu kot2 la ada belen coklat yg lom cair lg..


3. Campurkan coklat yg di cairkan td ke dalam adunan telor.. kacau dgn menggunakan whisker / spatula.. senduk pun boleh.. suka hati korang lee..


4. bila dah sebati, masukkan esen vanilla pulak


5. kemudian masukkan secubit garam


6. pastu baru masukkan serbuk koko.. kalau boleh sila ayak dulu..


7. Selepas tu baru masukkan tepung gandum.. ayak jugak.. gaul sebati..


8. Hasilnya..


9. Masukkan adunan ke dalam acuan yg dah di griss dgn butter terlebih dahulu..


10. simpan sekejap dlm peti ais (refrigerator) selama 30 minit atau 5 minit kalau simpan dlm freezer..


11. Sebelum di bakar, sila panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. masukkan acuan kedalam loyang yg berisi air panas.. bila oven dah panas baru masukkan adunan..


12. Bakar selama 15-18 minit je.. jgn lebih..

Bila kek dah siap di bakar.. kuarkan dr loyang yg berisi air tersebut.. lekangkan acuan kek dgn menggunakan pisau di keliling kek tersebut sewaktu nak keluarkan kek dr acuan.. guna toothpick pun boleh..


13. Hias sesuka hati anda.. kena makan ketika kek masih panas/suam.. di makan bersama eskrem vanilla lg terbaikkk...